A túzok
Kövesse az utat

A túzok

  • EZ VAGYOK ÉN.
  • FACTS
  • ÉSZREVÉTELEK
  • MULTIMEDIA
  • ST. MARTINS
  • KÉRDÉS

Kedves Felfedező, Kedves explorers,

Talán már hallott rólam. Elég nagy vagyok, az egyik legnehezebb madár a Földön, ami repülni tud, és Alsó-Ausztriában és Burgenlandban is élek. A nevem túzok, és méretem ellenére nem olyan könnyű észrevenni. Hogy ezt egy kicsit megkönnyítsük neked, összegyűjtöttünk rólam egy csomó érdekes és meglepő tényt. Remélem, élvezettel olvassátok a rólam szóló cikkeket.

Köszönet a https://www.grosstrappe.at szakértőinek a képek és információk rendelkezésre bocsátásáért.

A kép kreditpontjai: © Franz Josef Kovacs
A fejléc kép kreditjei: © Franz Josef Kovacs

  • Méret: 1 m-ig
  • Szárnyfesztávolság: legfeljebb 240 cm
  • Kakasok súlya: legfeljebb 15 kg
  • A nőstények súlya: lényegesen kisebb és könnyebb (legfeljebb 5,5 kg).
  • Fészek: egyszerű üreg a földben
  • Tojás: többnyire 2, ritkán 3
  • Szaporodási idő: 25-27 nap, a fiatal madarak 5 hét után kirepülnek,
  • Életkor: 20 éves kortól; a kakasok 5-6 évesen érik el az ivarérettséget!

A túzok teste hatalmas és lábai erősek. A kakasok hát- és faroktollazata vörösesbarna és fekete sávozású, a mell rozsdabarna, a test alsó része pedig egyértelműen fehér. A fej és a nyak kékesszürke. Az idősebb kakasoknak az alsó csőrük mellett tollszakáll van.
A tyúkok testfelépítése finomabb, nyakuk a kisebb súlyuknak megfelelően karcsúbb. A tollazat színe kevésbé intenzív, vagy inkább a szürke felé hajlik.

A kép kreditpontjai: © Franz Josef Kovacs

A kép kreditpontjai: © Franz Josef Kovacs

A kép kreditpontjai: © Franz Josef Kovacs

A túzok olyan növényeket fogyaszt, mint a gyógynövények, magvak, gabonafélék, gyümölcsök és hagyma. A művelt tájakon fontos táplálék a repce, a lucerna, a lóhere, a borsó és a különböző szántóföldi növények levelei. Táplálékukban rovarok és kisemlősök is szerepelnek. Az állati táplálék, különösen a szöcskék különösen fontosak a fiókák számára életük első két hetében. Ez idő alatt az anyjuk eteti őket.
Az állati fehérjék különösen szükségesek és fontosak a túzok gyors növekedéséhez. A túzokok kikelésekor körülbelül 90 g-ot nyomnak, őszre már majdnem elérik teljes méretüket.

Spanyolországból származó kutatási eredmények azt mutatják, hogy a túzokok bizonyos rovarokat és vadon élő növényeket esznek, hogy leküzdjék a bélrendszerükben élő parazitákat és férgeket. Az olajbogarak például a rendkívül mérgező kantaridint tartalmazzák, míg a kukoricamák és a viperafű nagyon erős alkaloidokat. Ezeknek az anyagoknak a lenyelése megakadályozhatja a betegségek átvitelét a túzokpopuláción belül.

A költési időszak kivételével a madarak egész évben nemenként elkülönülve élnek tágas, nyílt területeken, és a repülési távolságuk zavarás esetén rendkívül nagy. A túzokok nagyrészt némák.

A kép kreditpontjai: © Franz Josef Kovacs

Az udvarlásra általában tavasszal kerül sor a hagyományos, gyakran évtizedek óta használt területeken. Ez szokatlan. A rivalizáló kakasok összehajtogatják a barna szárnytollakat, és a fehér könyöktollak és a szárnyak alja feljön. Ezenkívül a torokzacskó felfújódik és a tollszakáll szétterül.

A kakasok, amelyek általában jól álcázzák magukat, fényes fehér tollpamacsokká válnak, és a tyúkok már messziről látják őket. A poligám túzokoknál az udvarlásban több fiatal kakas, köztük "bámészkodók" vesznek részt, és a tyúkok több kakassal is párzanak. A tyúkok költőhelyeit gyakran életük során többször is használják. A tyúkok a költés kezdetén nagyon érzékenyek a zavarásra.

A túzok Nyugat-Európától és Északnyugat-Afrikától Közép- és Kelet-Ázsiáig a sztyeppék és puszták területén él. A világpopuláció közel 36 000 egyedet számlál. A legnagyobb populáció a madarak több mint felével Spanyolországban található, a populáció létszáma világszerte csökken, a faj világszerte veszélyeztetettnek számít. A túzokok állománya az elmúlt 11 évben mintegy 30%-os csökkenést szenvedett el. Ezzel szemben a közép-európai populációk 11%-kal növekedtek. Az Ausztriában, Szlovákiában és Magyarországon a "LIFE túzok (LIFE NAT/AT/000834)" projekt(www.grosstrappe.at) keretében megvalósuló kiterjedt természetvédelmi kezelésnek köszönhetően az itt élő nyugat-pannon túzokállomány is helyreállt, és az elmúlt 20 évben 300 alatti egyedszámról 600 fölé nőtt (+ 7%). A kedvező fejlődés egyik oka például az volt, hogy Alsó-Ausztriában és Burgenlandban kb. 150 km magasfeszültségű távvezetéket fektettek le a föld alá.

A túzokokat a tavaszi párzási időszakban lehet a legjobban megfigyelni a Waasenben, vagyis Hansagban, a nemzeti park keleti részén Neusiedler See-Seewinkel. A speciális megfigyelőtornyok jó lehetőséget nyújtanak arra, hogy messzire belátni a tájba a túzokokat. A Zurndorf melletti Parndorfer Platte-n található egy jó őszi és téli megfigyelési terület. Ott is vannak megfigyelőtornyok a túzok megfigyelésére.

Mivel a túzokfészkelőhely kissé távol esik a megszokottól, tavasszal évek óta szervezünk saját túzokszafarikat. A túra középpontjában természetesen ez a faj áll, de egy kis szerencsével fehérfarkú és császársasgémeket, fülesbaglyokat, montagu rétihéjákat, túzokokat vagy túzokokat is láthatunk ezen a területen.

Tesztelje tudását!

Fedezzen fel minden hónapban egy új fajt, és egy kis szerencsével nyerjen egy két főre szóló Seewinkel Safari-utalványt.

Sok sikert a részvételhez és a felfedezés üdvözletét,
A St. Martins Therme & Lodge természetélmény-csapata.

Részvételi feltételek:
A jelenlegi verseny 2024. április 30-ig tart, és a helyes választ adó résztvevők közül a kamerába fényképezve választják ki a két személyre szóló szafariutalvány nyertesét. A nyertest e-mailben értesítjük. A nyeremény készpénzes beváltása és a jogorvoslat kizárt.

A túzok legnagyobb populációja a?* területen található.
Hány tojást tojik általában egy nőstény túzok?
Milyen nehéz a túzok a kikelés után?

Vissza

Termálfürdő kihasználtsága

Nincs szükség foglalásra.

bathing lake-hőmérséklet
21.6 °C

Webkamera és időjárás

explorers-Wall
Ön elavult böngészőt használ. Előfordulhat, hogy a weboldal nem jelenik meg megfelelően. Bezárás