Drop veľký
Sledujte stopu

Drop veľký

  • TO SOM JA
  • FACTS
  • OBSERVÁCIE
  • MULTIMÉDIÁ
  • ST. MARTINS
  • KVÍZ

Drahý objaviteľ, drahý explorers,

Možno ste o mne už počuli. Som dosť veľký, jeden z najťažších vtákov na svete, ktorý dokáže lietať, a tiež žijem v Dolnom Rakúsku a Burgenlande. Volám sa drop veľký a napriek mojej veľkosti ma nie je také ľahké spozorovať. Aby sme vám to trochu uľahčili, pripravili sme o mne množstvo zaujímavých a prekvapivých faktov. Dúfam, že sa vám čítanie o mne bude páčiť.

Ďakujeme odborníkom na stránke https://www.grosstrappe.at za poskytnutie obrázkov a informácií.

Obrázok: © Franz Josef Kovacs
Titulný obrázok: © Franz Josef Kovacs

  • Veľkosť: do 1 m
  • Rozpätie krídel: do 240 cm
  • Hmotnosť kohútov: do 15 kg
  • Hmotnosť samíc: výrazne menšia a ľahšia (do 5,5 kg)
  • Hniezdo: jednoduchá dutina v zemi
  • Vajcia: väčšinou 2, zriedkavo 3
  • Doba hniezdenia: 25 - 27 dní, mladé vtáky vyletia po 5 týždňoch,
  • Vek: 20 rokov a viac; kohúty dosahujú pohlavnú dospelosť vo veku 5 - 6 rokov!

Dropy majú mohutné telo a silné nohy. Chrbát a chvostové perá kohútov sú červenohnedé a čierno pásikavé, hruď je hrdzavohnedá a spodná strana tela je výrazne biela. Hlava a krk sú modrošedé. Staršie kohúty majú vedľa spodného zobáka fúzy z peria.
Sliepky majú jemnejšiu postavu a štíhlejší krk, čo zodpovedá ich nižšej hmotnosti. Sfarbenie peria je menej intenzívne alebo smeruje k sivej farbe.

Obrázok: © Franz Josef Kovacs

Obrázok: © Franz Josef Kovacs

Obrázok: © Franz Josef Kovacs

Dropy veľké sa živia rastlinami, ako sú byliny, semená, zrná, ovocie a cibuľa. Dôležitou potravou v kultúrnej krajine sú listy repky, lucerny, ďateliny, hrachu a rôznych iných poľných bylín. Ich potrava zahŕňa aj hmyz a malé cicavce. Živočíšna potrava, najmä kobylky, je pre mláďatá dôležitá najmä počas prvých dvoch týždňov života. V tomto období ich kŕmi matka.
Živočíšne bielkoviny sú obzvlášť potrebné a dôležité pre rýchly rast dropov. Drozdy vážia pri vyliahnutí približne 90 g, na jeseň dosiahnu takmer plnú veľkosť.

Výsledky výskumu zo Španielska ukazujú, že dropi veľkí konzumujú určitý hmyz a divo rastúce rastliny, aby bojovali proti parazitom a červom vo svojich črevách. Napríklad chrobáky olejné obsahujú veľmi toxický kantaridín, zatiaľ čo kukuričný mak a zmijovec obsahujú veľmi silné alkaloidy. Požitie týchto látok môže zabrániť prenosu chorôb v populácii dropov.

S výnimkou hniezdneho obdobia žijú vtáky po celý rok oddelené podľa pohlavia na rozsiahlych otvorených priestranstvách a ich letová vzdialenosť pri vyrušovaní je mimoriadne veľká. Dropy veľké sú zväčša nemé.

Obrázok: © Franz Josef Kovacs

Námluvy sa zvyčajne konajú na jar v tradičných oblastiach, ktoré sa často používajú už desaťročia. Je to nezvyčajné. Súperiace kohúty si zložia hnedé perá na krídlach a biele lakťové perá a spodné strany krídel sa vyhrnú nahor. Okrem toho sa nafúkne hrdlový vak a rozprestrie brada z peria.

Kohúty, ktoré sú za normálnych okolností dobre maskované, sa zmenia na žiarivo biele gule peria a sliepky ich vidia už z diaľky. U polygamných dropov veľkých sa na dvorení zúčastňuje niekoľko mladých kohútov vrátane "pozorovateľov" a sliepky sa pária s viacerými kohútmi. Miesta hniezdenia sliepky často využívajú opakovane počas celého života. Sliepky sú na začiatku hniezdenia veľmi citlivé na vyrušovanie.

Dropy veľké žijú v stepných a vresoviskových oblastiach od západnej Európy a severozápadnej Afriky po strednú a východnú Áziu. Svetová populácia zahŕňa takmer 36 000 jedincov. Najväčšia populácia s viac ako polovicou vtákov sa nachádza v Španielsku a početnosť populácie celosvetovo klesá, druh je celosvetovo považovaný za ohrozený. Za posledných 11 rokov zaznamenali dropy veľké pokles o približne 30 %. Naopak, stredoeurópske populácie sa zvýšili o 11 %. Vďaka rozsiahlemu ochranárskemu manažmentu v podobe projektu "LIFE drop veľký (LIFE NAT/AT/000834)"(www.grosstrappe.at) v Rakúsku, na Slovensku a v Maďarsku sa obnovila aj populácia dropa západopanónskeho žijúceho u nás a za posledných 20 rokov vzrástla z menej ako 300 na viac ako 600 jedincov (+ 7 %). Jedným z dôvodov tohto priaznivého vývoja bolo napríklad položenie približne 150 km vysokonapäťových elektrických vedení pod zemou v Dolnom Rakúsku a Burgenlande.

Dropy veľké sa najlepšie pozorujú počas obdobia párenia na jar v oblasti Waasen alebo Hansag, vo východnej časti národného parku Neusiedler See-Seewinkel. Špeciálne pozorovacie veže ponúkajú dobrú príležitosť pozrieť sa ďaleko do krajiny na dropy veľké. Oblasť na dobré jesenné a zimné pozorovanie sa nachádza na Parndorfer Platte pri Zurndorfe. Tam sa tiež nachádzajú pozorovacie veže na pozorovanie dropov.

Keďže miesto hniezdenia dropov je trochu mimo bežných ciest národného parku, už mnoho rokov organizujeme na jar vlastné safari pre dropa veľkého. Táto exkurzia sa samozrejme zameriava na tento druh, ale pri troche šťastia môžete v tejto oblasti spozorovať aj orly krikľavé a kráľovské, sovy krátkouché, bahniaky Montaguove, kurovité alebo belorítky.

Otestujte si svoje vedomosti!

Objavte každý mesiac nový druh a s trochou šťastia vyhrajte poukaz na Seewinkel Safari pre dve osoby.

Veľa šťastia pri vašej účasti a pozdravy pri objavovaní,
Váš tím pre zážitky v prírode St. Martins Therme & Lodge

Podmienky účasti:
Výherca poukazu na safari pre dve osoby bude vyžrebovaný spomedzi všetkých účastníkov so správnou odpoveďou vo fotoaparáte. Výherca bude informovaný e-mailom. Vrátenie výhry v hotovosti a súdny postih sú vylúčené.

Najväčšia populácia dropa veľkého sa nachádza v?*
Koľko vajec zvyčajne znáša samica dropa veľkého?
Aké ťažké sú dropy veľké po vyliahnutí?

Späť

Obsadenosť termálnych kúpeľov

Rezervácia nie je potrebná.

bathing lake-teplota
21.6 °C

Webová kamera a počasie

explorers-Stena
Používate zastaraný prehliadač. Webová stránka sa nemusí zobrazovať správne. Zatvoriť